Positieve Gezondheid: Wat heb jij nodig om je beter te voelen? Meedoen

Dit half jaar besteden we in de nieuwsbrief steeds aandacht aan een onderdeel van Positieve gezondheid. Deze maand gaat het over meedoen. (tekst: Rianne, coördinator Diaconaal AandachtsCentrum)

Verbondenheid, contact, ergens bij horen… het is een diepe behoefte van mensen. Uit onderzoek blijkt dat echte eenzaamheid nog schadelijker is dan roken. Mensen die matig roken leveren 8 jaar in op hun levensverwachting, bij zwaar roken is dat 13 jaar. Maar leven in echte eenzaamheid vermindert de levensverwachting zelfs met 14 jaar. 

Zelf ben ik kortgeleden naar Amersfoort verhuisd. Ik geniet van mijn nieuwe huis en tuin, maar moet eraan wennen dat ik nog weinig mensen ken. Ik besef nu hoe mooi het is om gekend te worden in de buurt waar je woont. Bij de kassa, op het schoolplein, in de lift van de flat, in het park, bij het inloophuis, bij de kapper… Als ik nu in Amersfoort een bezoeker of een vrijwilliger van het inloophuis tegenkom op straat maakt dat mij extra blij.
Ik kijk ernaar uit om steeds meer mensen in Amersfoort te leren kennen.

Meedoen is een belangrijk aspect van positieve gezondheid. Het gaat dan om vragen als ‘Heb je voldoende sociale contacten? Voel je je serieus genomen? Heb je het gevoel erbij te horen en steun en begrip van anderen te krijgen? Voel jij je onderdeel van de maatschappij? 

Misschien denk jij: Maar ik ben juist graag op mezelf, ik heb geen behoefte aan een praatje in de lift. Iedereen is hierin verschillend, er is geen norm wanneer het goed is. Het gaat erom of je je verbonden voelt en of je er zelf gelukkig mee bent. 

In de Inloophuizen ontmoeten heel diverse mensen elkaar, mensen met verschillende behoeftes op het gebied van meedoen. We willen een veilige plek bieden waar mensen er (langdurig trouw) zijn voor elkaar zodat we (in tijden van onbalans) er niet alleen voor staan.

Je bent van harte welkom bij De Ontmoeting voor een workshop over positieve gezondheid  of een persoonlijk gesprek bij de koffie. Daarnaast ben je welkom om mee te doen aan onze activiteiten of een bijdrage te leveren aan omzien naar elkaar.

(Er is gebruik gemaakt van een reeks korte beschouwingen van Machteld Huber over de 6 dimensies van Positieve Gezondheid.)

Positieve Gezondheid: Meedoen